Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013


43η ΧΕΙΜΕΡΙΝΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

ΑΡΚΑΣ

ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ






Φέτος, στη ΣΤΟΑ, θα μας απασχολήσει ο Αρκάς. Αυτός ο μοναδικός κομίστας που αποφάσισε, εκτός από τα γνωστά σκίτσα του, να χρησιμοποιήσει το χιούμορ του και σε  ήρωες αμιγώς θεατρικού έργου, γράφοντας δύο θεατρικά, τα έργα ‘Εχθροί εξ αίματος’ και ‘Βιολογικός μετανάστης’, σαν πρώτη και δεύτερη πράξη ενός μεγάλου έργου που του έδωσε τον τίτλο ‘ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ’.

Παλιός μας συνεργάτης σε άλλους τομείς της θεατρικής παραγωγής, έρχεται τώρα σαν συγγραφέας να συμπληρώσει τον κατάλογο των νέων ελλήνων θεατρικών συγγραφέων που ‘πάτησαν’ το σανίδι της σκηνής μας, μέσα σ’ αυτά τα σαράντα τρία χρόνια που υπάρχουμε.

Το χιούμορ του Αρκά ανήκει σ’ εκείνα τα είδη του χιούμορ που διχάζουν ιδιαίτερα. Κάποιοι παραμένουν αδιάφορα ψυχροί και κάποιοι σκάνε στα γέλια. Κάποιοι αναρωτιόνται πού βρίσκεται το κωμικό και κάποιοι άλλοι πώς είναι δυνατόν να μην διακρίνεις το κωμικό. Ακούμε ή διαβάζουμε κάτι δημιουργώντας ακαριαία κάποιους συσχετισμούς, βάζοντας σε λειτουργία τη φαντασία μας για να προεκτείνει αυτό που ακούσαμε ή διαβάσαμε. Βέβαια πάντοτε η πρόσληψη του αστείου ποικίλει από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά στην περίπτωση δημιουργών όπως ο Αρκάς(το ίδιο συμβαίνει και με τον Μποστ), οι δύο ομάδες είναι πολύ μακριά η μια από την άλλη. Το μέγεθος της απόστασής τους καθορίζει και τη διαφορά που έχουνε στην αίσθηση του χιούμορ. Στο χιουμοριστικό κείμενο ο καθένας μας γελάει  δίνοντας μια εντελώς προσωπική ερμηνεία, που πιστεύω ότι εξαρτάται από δεκάδες παράγοντες που μπορούν ίσως να μας τους εξηγήσουν οι ψυχολόγοι. Πάντως όχι οι ίδιοι οι δημιουργοί του χιούμορ, γι’ αυτό ίσως και παραμένουν πεισματικά σιωπηλοί απέναντι στο έργο τους. Ειδικά ο Αρκάς, που έχει επιλέξει να παραμένει άγνωστο ακόμα και το πραγματικό του όνομα, όπως και κάθε πτυχή της προσωπικής του ζωής, έτσι που να έχει δημιουργηθεί ένα μυστήριο ως προς το πραγματικό του πρόσωπο φτάνοντας σε εξωφρενικά συμπεράσματα. Αν θέλει κανείς να μάθει ποιος είναι ο Αρκάς, θα το βρει μέσα στις δημιουργίες του. Αν δεν τα καταφέρει, τότε δεν μπορεί να τον μάθει.

Στα ‘Επείγοντα περιστατικά’, δεν θα βρει κανείς τους γνωστούς ήρωες από τα κόμικς του. Εδώ βρισκόμαστε στο μυστηριώδες και πολύπλοκο βασίλειο του ανθρώπινου οργανισμού. Ο Εγκέφαλος είναι άστατος χαρακτήρας και πίνει πολύ, έτσι το τροχαίο δεν αποφεύγεται. Τα περισσότερα όργανα του οργανισμού είναι διαλυμένα, ο ασθενής μπαίνει επειγόντως στην εντατική και οι γιατροί κάνουν απεγνωσμένες προσπάθειες για να τον κρατήσουν ζωντανό. Τα όργανα που γλίτωσαν από το τράνταγμα της σύγκρουσης συνεδριάζουν για να δουν τι θα γίνει με το μέλλον τους. Αλλά ανάμεσα στα ζωτικά και τα δευτερεύοντα όργανα του οργανισμού μας διαπιστώνονται συνωμοσίες, ίντριγκες, δολοπλοκίες, κλίκες και διαπλοκές, με αποτέλεσμα την έλλειψη συντονισμού των λειτουργιών τους, που θα τα έσωζαν από κάθε δυσάρεστη κατάληξη. Ακόμα κι όταν η επέμβαση της επιστήμης τους δίνει μερικές ελπίδες για μια καλύτερη διαβίωση και συμβίωση, παρεμβαίνουν τα διάφορα συμφέροντα και σταματούν κάθε προσπάθεια για ένα ευοίωνο μέλλον. Το δεξί και το αριστερό Νεφρό, το Συκώτι, η Χολή, ο Σπλήνας, το Λεπτό και το Παχύ Έντερο, μάταια προσπαθούν να συνεργαστούν για το κοινό καλό. Στο κάτω-κάτω κάποιοι μπορούν να μεταμοσχευτούν σε άλλον οργανισμό και να ψάξουν για μια καλύτερη ζωή, μόνο που δεν υπολογίζουν ότι τότε θα θεωρούνται μετανάστες, με όλες τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζει ένας ξένος στην προσπάθεια προσαρμογής του σε μια άγνωστη χώρα.

Θα μπορούσε κανείς να προσεγγίσει αυτού του είδους τα έργα με διαφορετικές ερμηνείες. Άλλος μπορεί να τα δει σαν απλό θέατρο του παράλογου, άλλος σαν σκηνικό παιχνίδι, άλλος σαν μεταφυσικές φάρσες και άλλος σαν πολιτικά έργα. Όποια ερμηνεία κι αν τους δοθεί, εκείνο που θα παραμείνει μετά το τέλος της παράστασης θα είναι μια απέραντη συμπάθεια για την προσπάθεια που κάνει ο ανθρώπινος οργανισμός να ζήσει καλύτερα, αλλά και μια πικρή διαπίστωση της καθημερινότητάς μας: αυτή η έλλειψη συντονισμού των προσπαθειών μας για την εξασφάλιση ενός καλύτερου αύριο.




info:

“ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ”

Σκηνοθεσία: Θανάσης Παπαγεωργίου
Σκηνικά-κοστούμια: Λέα Κούση
Μάσκες - Σχεδιασμός: Αρκάς
             Κατασκευή: Μαίρη Ενισλίδου

Παίζουν:

Λήδα Πρωτοψάλτη, Θανάσης Παπαγεωργίου, Ευδοκία Σουβατζή, Εύα Καμινάρη, Λεονάρδος Μπατής, Κοραλία Τσόγκα


Από τον Οκτώβριο στο Θέατρο ΣΤΟΑ,

Γ΄ στάση Ζωγράφου, 2107702830,

www.theatrostoa, thetstoa@otenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου