Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012


ΕΝΑ ΚΕΙΜΕΝΟ
από τον Γιώργο Βιδάλη

Πώς ψηφίζουμε λοιπόν απέναντι στην...ψεύτικη, στους ψηφοκάπηλους, στους κομπογιανίτες της πολιτικής;
Μπορούμε να πάμε κόντρα στην τηλεοπτική βαρβαρότητα, στην εκφοβιστική προπαγάνδα της πολυπλόκαμης διαπλοκής;
Με γερή μνήμη και συνείδηση ελεύθερη. Όχι φοβισμένοι και δουλοπρεπείς.
Γενναιόψυχοι και νηφάλιοι. Θα τα καταφέρουμε έστω κι αν το μονοπάτι είναι στενό, δεν είναι όμως στερνό.
Αυτός ο τόπος και τι δεν έχει περάσει. Μόνο τον 20ο αιώνα να σκεφθεί κανείς. Βαλκανικούς πολέμους, Α' και Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, Μικρασιατική καταστροφή, Κατοχή, Εμφύλιο, μετανάστευση, αστυνομοκρατία, εξορίες, βασιλείες, εκλογικές νοθείες, δικτατορίες. Και την κοντινή μεταπολιτευτική ευφορία πλαστικής ευημερίας, άκρατου καταναλωτισμού, χρηματικής λατρείας και πνευματικής ερήμωσης.
Ψηφίζουμε έχοντας στο νου πλατάνια και κυπαρίσσια ψηλά και διαχρονικά, που μας προσφέρουν την ευεργετική σκιά τους, που μας φρονηματίζουν, που μας ενώνουν, που μας δίνουν κουράγιο κι ελπίδα γιατί είναι για την Ελλάδα και τους Έλληνες «τζιβαϊρικά πολυτίμητα».

 Στρατηγός Μακρυγιάννης
«Τέτοιοι οπού είμαστε εμείς, λευτεριάν δεν θέλομεν, την ιδιοτέλεια μας θέλομεν, και δούλοι των ξένων και της τυραγνίας επιθυμούμεν να είμαστε πάντοτες»
(Οράματα και θάματα)

* «Θέλομεν να ζούμεν είλωτες των Μπαυαρέζων κι  αλλουνών όμοιων τους, οπού μας καταδικούνε; Δεν μετρηθήκαμεν να φύγωμεν όσοι μείναμεν, μετρηθήκαμεν να πεθάνωμεν...   Να ιδούν τα παιδιά μας και να λένε «έχομεν αγώνες πατρικούς, έχομεν θυσίες»...Και να μπαίνουν σε φιλοτιμίαν και να εργάζονται εις το καλό της πατρίδας τους, της θρησκείας τους και της κοινωνίας...όχι να πορνεύουν την αρετή και να καταπατούν τον νόμον και νάχουν την επιρροή για ικανότη».
(Απομνημονεύματα)

 Διονύσιος Σολωμός
«Δυστυχισμένε μου λαέ καλέ κι ηγαπημένε
 πάντοτ' ευκολοπίστευτε και πάντα προδομένε»

 Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης
 *  Από άρθρο του στην εφημερίδα «Ακρόπολη» το 1896 :
 «Ημύνθησαν περί πάτρης οι άστοργοι πολιτικοί, οι εκ περιτροπής μητρυιοί του ταλαιπώρου ωρφανισμένου Γένους;  Αμυνα περί πάτρης θα ήτο η ευσυνείδητος λειτουργία των θεσμών, η εθνική αγωγή, η χρηστή διοίκησις, η καταπολέμησις του ξένου υλισμού και του πιθηκισμού, του διαφθείραντος το φρόνημα και εκφυλίσαντος σήμερον το έθνος, και η πρόληψις της χρεοκοπίας».
(Από το μυθιστόρημά του «Οι έμποροι των εθνών» το 1882 (μιλάει για τη
Βενετία του 1199 κι ασυναίσθητα έρχεται στο νου η σημερινή Γερμανία και το
ΔΝΤ)

* «Τι εζήτει η Βενετία πέμπουσα τους στόλους εις το Αιγαίον; Ό,τι ζητεί ο σφαγεύς παρά του θύματος, τας σάρκας αυτού, ίνα κορέση την πείναν του. Διατί αι ιδιωτικαί αύται και κεκυρωμέναι με τα σήματα του Αγίου Μάρκου επιχειρήσεις; Διατί οι τοσούτοι εργολάβοι των κατακτήσεων, των ως δια δημοπρασίας εκτελουμένων;
Η Βενετία προσηγόρευεν εαυτήν Πολιτείαν, και είχεν υιούς τυράννους. Τους έδιδε το χρίσμα της και τους έπεμπεν ίνα κατακυριεύσωσι της γης. Η γενεαλογία της πολιτικής είναι συνεχής και γνησία κατά τους προγόνους. Η αργία εγέννησε την πενίαν. Η πενία έτεκε την πείναν. Η πείνα  παρήγαγε την όρεξιν. Η όρεξις εγέννησε την αυθαιρεσίαν. Η αυθαιρεσία εγέννησε την ληστείαν. Η ληστεία εγέννησε την πολιτικήν. Ιδού η αυθεντική καταγωγή του τέρατος τούτου. Τότε και τώρα, πάντοτε η αυτή. Τότε διά της βίας, τώρα διά του δόλου...και διά της βίας».


* «Η λεγόμενη ανωτέρα τάξις...να μη περιφρονή αναφανδόν ό,τι παλαιόν, ό,τι εγχώριον, ό,τι ελληνικόν. Να μη χάσκωμεν προς τα ξένα. Να στέργωμεν και να τιμώμεν τα πάτρια. Είναι της εσχάτης εθνικής αφιλοτιμίας να έχωμεν κειμήλια και να μη φροντίζωμεν να τα διατηρήσωμεν. Ας σταθμίσωσι καλώς την ευθύνην των, οι έχοντες την μεγίστην ευθύνην».
Από δημοσιογραφικό άρθρο του το 1896

 Γιώργος Σεφέρης
«Εχω, βλέπεις, ακόμη το ρομαντισμό να πιστεύω πως, όσο μπορούμε να σώσουμε την τιμή μας, τίποτε δεν είναι ολοκληρωτικά χαμένο.  Και το πιο περίεργο είναι πως, όταν το σκέπτομαι αυτό και πραχτικά, δεν βρίσκω πως έχω ολωσδιόλου άδικο»
(Αλληλογραφία)

Οδυσσέας Ελύτης
 *  «Αντιλαμβάνομαι ότι στην εποχή μας η αλληλοεξάρτηση των εθνοτήτων είναι τόση, που η πολιτική δεν μπορεί ν' αγνοήσει, ως ένα βαθμό, αυτό που θα λέγαμε «γενικότερη σκοπιμότητα». Όμως, υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα στην «προσαρμοστική πολιτική» και στη δουλοπρέπεια ! Αυτό είναι το πιο ευαίσθητο σημείο του ελληνικού λαού, «το τιμιώτατόν του» ! Και αυτό του το καταπατούν συνεχώς κατά τον εξοργιστικότερο τρόπο, οι εκπρόσωποί του στην επίσημη διεθνή σκηνή».
(Συν τοις άλλοις).

Γέρων Παΐσιος
 * «Να κοιτάτε να μαθαίνετε ποιοί είναι δίκαιοι και τίμιοι άνθρωποι και αυτούς να ψηφίζετε. Σήμερα έχουμε περισσότερο ανάγκη όχι από «έξυπνους», αλλά από τίμιους και δίκαιους ανθρώπους».

 **  Οι ανθρώπινες ευκολίες ξεπέρασαν τα όρια και έγιναν δυσκολίες.
Πλήθηναν οι μηχανές, έκαναν και τον άνθρωπο μηχανή. Γι' αυτό έγιναν και οι καρδιές των ανθρώπων σιδερένιες...Πρέπει να απλοποιούμε όσο το δυνατόν περισσότερο τη ζωή μας. Οι πολλές «ανέσεις» δυσκολεύουν τη ζωή μας. Η πολυτέλεια κουράζει τον άνθρωπο. Λίγα πράγματα χρειάζονται, απλά, αλλιώς θα περάσουμε ολόκληρη τη ζωή μας φροντίζοντας για ντουβάρια και για πράγματα υλικά»
(Λόγοι σοφίας και χάριτος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου